Ανυπολόγιστη παραμένει η καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία μετά το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Καθώς συμπληρώνονται δύο 24ωρα απ’ τον σεισμό όλο και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών. Και δυστυχώς όσο κλείνει το παράθυρο των 72 ωρών για την ανεύρεση επιζώντων κάτω απ’ τα χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια τόσο πιο δραματικές είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς και οι δύο χώρες έχουν πληγεί από χιονοπτώσεις και το κρύο είναι τσουχτερό, διασώστες και συγγενείς αγνοουμένων σκάβουν ακόμα και με γυμνά χέρια στα χαλάσματα.
Ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 7.266 και αναμένεται να αυξηθεί.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονταν σε 5.434 και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 31.777 σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.
Στη Συρία ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 1.832: Περισσότεροι από 1.020 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, ενώ στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού ο αριθμός των νεκρών είναι 812, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Τουλάχιστον 30.474 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις δύο χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, των Λευκών Κρανών και των κρατικών ΜΜΕ της Συρίας.
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μόνο στην Τουρκία και περίπου 380.000 έχουν καταφύγει σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Σεισμόπληκτοι κατέλυσαν επίσης σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα, ενώ άλλοι πέρασαν τη νύχτα έξω με κουβέρτες γύρω από εστίας φωτιάς για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά.
Πολλοί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν βοήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας επικαλέστηκε αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών ότι όλες οι κλήσεις «συλλέγονταν σχολαστικά» και οι πληροφορίες μεταδόθηκαν στις ομάδες έρευνας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι 13 εκατομμύρια από τα 85 εκατομμύρια άτομα της χώρας επλήγησαν και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες. Στη χώρα έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 5.775 κτίρια, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD).
Δραματικές διασώσεις, καταγγελίες για ανυπαρξία βοήθειας
«Μπορούσαμε να ακούσουμε τις φωνές τους, καλούσαν για βοήθεια», είπε ο Αλί Σιλό, του οποίου δύο συγγενείς δεν μπόρεσαν να σωθούν στην τουρκική πόλη Νουρντάγκι.
Απελπισμένοι, παγωμένοι από το λεπτό στρώμα χιονιού στο έδαφος, οι συγγενείς θυμάτων στην τουρκική πόλη Μαλάτια, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σήμερα γιατί, όπως λένε, δεν έχουν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν γάντια ή χειμωνιάτικα ρούχα, προσπαθούν να ανοίξουν διαδρόμους μέσα από τα συντρίμμια.«Δεν υπάρχει κανείς εδώ. Είμαστε μέσα στα χιόνια, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», λέει ο Μουράτ Αλινάκ, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού να πάω;» λέει με απόγνωση.
Η Σαμπίνα Αλινάκ πρότεινε οι κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώνονται γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, να πάρουν την επιχείρηση διάσωσης στα χέρια τους. «Τα εγγόνια των συμπεθέρων μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ επί δύο ημέρες. Καταστραφήκαμε. Πού είναι το κράτος; Πού βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες; Τους ικετεύουμε. Αφήστε μας να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας μέσα. Αν δεν έρθουν (οι ομάδες διάσωσης), για όνομα του Θεού, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε.
Ο Αχμέτ Αλινάκ είπε ότι δύο ανίψια του έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Δεν το περιμέναμε αυτό από το κράτος. Όσο μεγάλος και αν ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση των πάντων ήταν αναγκαία», συνέχισε.
Την ίδια ώρα ελπίδα δίνουν οι διασώσεις ανθρώπων. Ανάμεσα τους αρκετά παιδιά.
Κάτοικοι σε μια πόλη της βορειοδυτικής Συρίας ανακάλυψαν ένα βρέφος που έκλαιγε, η μητέρα του οποίου φαίνεται να το γέννησε ενώ ήταν θαμμένο κάτω από τα ερείπια μιας πενταώροφης πολυκατοικίας που ισοπεδώθηκε.
Το νεογέννητο κορίτσι βρέθηκε θαμμένο κάτω από τα συντρίμμια με τον ομφάλιο λώρο του να είναι ακόμα συνδεδεμένος με τη μητέρα του, Afraa Abu Hadiya, η οποία βρέθηκε νεκρή, είπαν συγγενείς και ένας γιατρός. Το μωρό ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επέζησε από την κατάρρευση του κτιρίου στη μικρή πόλη Τζιντέρις, δίπλα στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε στο Associated Press ο Ramadan Sleiman, συγγενής του βρέφους. Οι διασώστες βρήκαν το μωρό το απόγευμα της Δευτέρας, περισσότερες από 10 ώρες μετά τον σεισμό.
Newborn baby found under the rubble in Aleppo, #Syria.
The building collapsed after 7.8 magnitude #earthquake jolted #Turkiye & Syria.
The mother of the baby was under the rubble. She died after he was born.#Turkey #TurkeyEarthquake pic.twitter.com/pkkjXNuqkc
— Ali Javed (@AliJaved29) February 6, 2023
Ένας 20χρονος φοιτητής επέζησε από τον σεισμό στην Τουρκία αφού δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από τα ερείπια.
Αλλά και οι διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να βγάλουν ζωντανή απ’ τα συντρίμμια μια 6χρονη στην πόλη Χατάι της Τουρκίας. Δεν τα κατάφερε όμως η 7χρονη αδελφή της, που την άκουσαν να φωνάζει μέσα από τα συντρίμμια του κτιρίου.
H IRC προειδοποιεί για «καταστροφικές ανθρωπιστικές ανάγκες» στη Συρία και την Τουρκία
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποιεί για «καταστροφικές ανθρωπιστικές ανάγκες» στη Συρία και την Τουρκία, καθώς κάνει έκκληση για πόρους και σωτήρια υποστήριξη στους πληγέντες «πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε δήλωση της οργάνωσης.
«Οι δρόμοι και οι υποδομές, όπως οι γέφυρες, έχουν υποστεί ζημιές, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα αποδειχθεί δύσκολο να προμηθευτούν προμήθειες σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε η Διευθύντρια του IRC στη Συρία, Τάνια Έβανς.
«Ακόμη και πριν από το σεισμό, η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν περιορισμένη στη βορειοδυτική Συρία, με την περισσότερη βοήθεια να έρχεται μέσω ενός σημείου διέλευσης με την Τουρκία. Σε αυτήν την περίοδο αυξημένης ανάγκης είναι κρίσιμο να αυξηθούν επίσης τα επίπεδα της διέλευσης βοήθειας με ρυθμό», είπε.
Το IRC εργάζεται στη Συρία από το 2012, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο τραγικός απολογισμός μπορεί να «γράψει» περισσότερους από 20.000 νεκρούς. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι μπορεί να επηρεαστούν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και 1,4 εκατομμύρια παιδιά.
Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις προς το καθεστώς Άσαντ που θέλει να έχει τον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας που καταφτάνει, ακόμα και σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από τη Ρωσία να μεσολαβήσει για να λυθεί το αδιέξοδο.
Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια
Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει σήμερα, καθώς αναπτύχθηκαν οι πρώτες ομάδες διασωστών και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 45 χώρες προσέφεραν βοήθεια.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.
Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.
Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα αναχωρούσε για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.
Από τη Γαλλία αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.
Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες «να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό.
Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».
Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.
Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων –όπως βρεφικά γάλατα– ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.
Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων. Μονάδες του στρατού και διασώστες, κυρίως του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, θα μεταβούν στη Συρία.
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία αλλά και μια ομάδα «κατεπείγουσας βοήθειας» στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι «έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «μια μεγάλη ομάδα διασωστών».
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή «διασωστών» στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.
Η Ινδία αποφάσισε να στείλει «αμέσως» ομάδες διασωστών και γιατρούς, καθώς και διάφορα αναγκαία υλικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Τόκιο, η Ιαπωνία θα στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών που θα βοηθήσει «να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες «να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η Τεχεράνη έστειλε τη Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.
Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα.
Το Αμάν θα στείλει στη Συρία ιατροφαρμακευτικό υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από 99 διασώστες και πέντε γιατρούς της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aw Watan.